Der var for noget tid siden et udmærket indslag i tv-programmet “So Ein Ding” om netværksharddiske, der kan klare hjemmebehovet for diskplads.
Jeg er selv blevet meget glad for min Synology boks, som nu håndterer hjemmets storagebehov på alle leder og kanter.
Jeg synes bare at Synology’s boks er meget mere and blot en netværksharddisk. Reelt er der tale om en server med god diskplads (hvis man stopper et par harddiske i med f.eks. 1,5Tb plads).
Det er min erfaring at det kræver lidt mere end begynderniveau, når man går i gang med at sætte boksen op. Mit råd er at læse manualen – flere gange – og så med tålmodighed blive fortrolig med alle indstillingerne og deres konsekvenser.
Eksempelvis er det god praksis at styre rettigheder til filerne på katalog- og brugergruppeniveau og ikke sætte rettigheder på den enkelte fil eller for den enkelte bruger. Det er en god ide at sørge for at oprette brugernavne på boksen så de stemmer overens med det brugernavn du anvender i operativsystemet.
Jeg synes også at det hjælper at give boksen en fast IP-adresse fremfor at anvende DHCP tildeling. Alternativt kan man på DHCP-serveren sørge for at boksen altid får den samme IP-adresse.
Hvis man flytter sin musik eller sine billeder over på boksen, så kan den bruge rigtig lang tid første gang med at indeksere alle filerne. Jeg oplevede at indekseringen tog ca. 4 timer på 3000 musik-filer.
Indtil man er helt fortrolig med boksen, så skal man nok ikke lægge sine mest værdifulde filer på den. Der kan være behov for at starte forfra et par gange.
Du kan læse mere om Synology’s boks her