For et stykke tid siden blev jeg lidt nysgerrig på, hvor meget motion jeg egentlig fik i løbet af en almindelig hverdag. Jeg er ikke i tvivl om de 3 dage om ugen, hvor jeg styrketræner i ca. 75 minutter pr. gang, men om de øvrige dage. Hvor meget motion bliver det til hver dag?
Nogle af de gode råd til et sundt liv vi hører om alle steder er: man skal have sin nattesøvn, spise ordentligt og bevæge sig hver dag. Det rejser naturligvis nogle interessante spørgsmål: Hvad er mine mål og hvordan måler man det?
Jeg har kigget mig omkring efter en enkel måde at måle på og fundet Jawbone UP. Der findes flere produkter i denne kategori af trackingdimser (Nike FuelBand, Ftibit, ActiGraph m.fl.) og det kan være svært at vælge. Der er flere steder på nettet anmeldelser og sammenligninger mellem de forskellige armbånd, så det er om at læse sig frem til ét der passer til ens formål.
Jeg valgte Jawbone UP på grund af designet(!) Det er ikke det mest præcise eller brugervenlige, men man kan bære det på håndleddet uden at det vækker den store opsigt. Ærlig talt, som havde jeg mest brug for en indikator og ikke en nøjagtig videnskabelig måling. Husk det nu, folkens, når I køber motionsdimser – pris og kvalitet følges ad, men hvad hjælper det med f.eks. et super nøjagtigt sportsur med GPS, hvis man blot har en ambition om at kunne løbe 5 km 3 gang om ugen på under en halv time pr. gang.
Nu vil jeg ikke udrede hvad Jawbone UP kan udrette. Det kan man læse om på deres hjemside. Men jeg har fundet ud af nogle interessante ting omkring min egen motion og søvn ved at anvende mit UP armbånd.
Jeg har valgt kun at måle motion og søvn med mit UP. Kosten registrerer jeg på anden vis. Som mål for motion og søvn har jeg simpelthen taget standard målene i UP som et udgangspunkt – det kan man selvfølge ændre senere, når man er blevet klogere på ens egen krop. Det vil sige jeg valgte mindst 10.000 skridt i døgnet og mindst 8 timers søvn.
Det var noget af en overraskelse jeg fik mig efter den første måned. Det viste sig at jeg ikke fik 8 timers sammenhængende søvn på nogen af ugedagene – ikke engang i weekenden. Faktisk viste det sig at jeg fik mindre og mindre søvn i takt med at ugen skred frem. Eksempelvis 7,5 timer om mandagen faldende jævnt til 6 timer om fredagen. Det viste sig også at jeg kun fik ca. 6500 skridt i gennemsnit pr. dag.
Jeg har så foretaget flere justeringer i min dagligdag (som det nu kan lade sig gøre) for at komme nærmere på målene. Jeg sørger for at få en power-nap, ikke hver dag, men når nattesøvnen har været mindre end 7 timer. Her har UP en genial power-nap funktion jeg bruger. Jeg går nogle flere ture – faktisk hver dag, hvilket har hjulpet på både humør og energiniveau. Så status i dag er at jeg i gennemsnit går 11.000 skridt om dagen og jeg får ca. 7 timer og 40 minutters søvn hver døgn.
De mest mærkbare forbedringer er et højere energioverskud – hver dag! – og at jeg har i gennemsnit 2-3 færre migræneanfald i løbet af en måned.
Her er lige et par skærmbilleder fra UP’s software bare så man kan se, hvordan målingerne tager sig ud:
Jeg tror at de vise ord i denne sammenhæng er at hvis man vil have information, så er man nødt til at sætte mål, foretage målinger og derefter justere i sit liv. Ingeniøren har talt.